Een goede fitnessbank kopen, waar let je op

Fitnessbank

Het kopen van een trainingsbank ofwel fitnessbank is iets wat je natuurlijk meteen goed wilt doen. Fitnessbanken zijn duur genoeg, dus een miskoop is iets wat je niet wilt meemaken. En uiteraard wil je een bank aanschaffen die precies aan jouw wensen voldoet. Maar hoe doe je dit slim? Waar moet je op letten als je een goede fitnessbank wilt kopen? De belangrijkste aandachtspunten bij het aankopen van een geschikte fitness- of trainingsbank lees je in dit blog!

Twee typen fitnessbanken: bepaal wat jouw favoriete keuze is

In de fitnesswereld worden er twee soorten fitnessbanken of trainingsbanken onderscheiden, namelijk de zogenoemde vaste trainingsbank en de verstelbare fitnessbank. Mensen die willen fitnessen en een beperkte aantal oefeningen willen doen, kiezen meestal voor een vaste fitnessbank. Dit is een bank met een vaste, horizontale vorm, waarvan je de ligplank niet kunt verstellen. Je kunt er dus alleen plat of rechtop op liggen of zitten om jouw work-outs te doen. Een verstelbare trainingsbank is voorzien van een zit- en rugleuning, die je kunt aanpassen aan jouw behoeften. Deze soort trainingsbank is ideaal om bijvoorbeeld in een hoek van 45 graden met dumbbells je borstspieren of je rugspieren mee te trainen. Bekend is dat je met een ligbank die je kunt verstellen meer trainingsmogelijkheden hebt dan met een vaste fitnessbank.

Let op: fitnessbanken zijn niet hetzelfde als halterbanken of benchpress-banken

Mensen die op zoek zijn naar een professionele fitness- of trainingsbank, halen nogal eens de diverse soorten banken door elkaar. Een fitnessbank voor trainingsdoeleinden is niet hetzelfde als een zogenoemde halterbank of benchpress-bank. Anders dan fitnessbanken zijn halterbanken voorzien van een zogenoemd rack, waar een zware halter met draagstok in geplaatst kan worden. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een trainingsbank. Wellicht heb je helemaal niks met halters. Maar ben je liever actief met buikspieroefeningen en kleinere dumbbell-gewichten. Andersom kan het ook zijn dat je voor beide soorten trainingen gaat. Dan kan een benchpress-bank met rack, die tegelijk verstelbaar is qua leuning en zitvlak, een prima oplossing zijn om een brede variatie aan spieroefeningen uit te kunnen voeren.

Het aantal rugstanden van de rugleuning en zitting

Heb je plannen om een fitnessbank te kopen die verstelbaar is? Dan zijn er diverse modellen verkrijgbaar als het gaat om de verstelbaarheid van de rugleuning en de zitting. Wat de rugleuning betreft, is er vaak de optie om te variƫren van 8 rugstanden tot wel 12 of 14 standen. Als je heel secuur en precies wilt trainen, is een hoger bereik qua rugstanden aan te raden. Je kunt je trainingen dan namelijk langzaam en zeer geleidelijk opbouwen. Stel je hier geen hoge eisen aan? Dan heb je uiteraard voldoende aan een fitnessbank met minder mogelijkheden.

De zitting is qua verstelbaarheid ook een punt van aandacht. Natuurlijk wil je op de juiste hoogte kunnen trainen, zodat je benen in de juiste hoek staan en je jouw oefeningen zo comfortabel en effectief mogelijk kunt uitvoeren. De meeste modellen hebben 3 of 4 standen voor de zithouding. Test de trainingsbank hier goed op uit, zodat je geen miskoop doet!

De belastbaarheid van de trainingsbank qua gewicht

Ben je van jezelf zwaar en/of ben je van plan om met relatief zware gewichten in de weer te gaan? Dan raden we je aan om bij de aankoop van een fitnessbank te kijken naar de maximale belastbaarheid. Er zijn trainingsbanken die ongeveer 300 kilo aan maximaal gewicht kunnen dragen. Maar duurdere en sterkere banken voor professionals kunnen tegenwoordig wel 600 kg of meer aan gewicht dragen. Kijk wat jouw trainingswensen zijn en stem de keuze qua draaggewicht daar haarfijn op af.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Navigation