Varken aan het spit maken

Varken aan het spit

Ben jij een echte vlees liefhebber, dol op barbecue├źn, maar toch op zoek naar een keer iets anders? Denk dan eens aan een varken aan het spit. Het kost wat tijd en moeite, maar smullen is gegarandeerd!

Stappenplan

Misschien lijkt het je wel lekker, maar heb je geen flauw idee hoe je zoiets nu voor elkaar moet krijgen. Met behulp van een aantal eenvoudige stappen hoeft dit niet zo moeilijk te zijn als dat het misschien klinkt. Houd er wel rekening mee dat het enige voorbereiding vergt en dat het een tijdje duurt, voordat het varken goed gaar is. Begin dus op tijd.

1. Een marinade kun je net maken, zoals je zelf lekker vindt, maar als basis kun je de volgende ingredi├źnten gebruiken, geschikt voor een middel groot varken:

Olijfolie, 4 eetlepels
Knoflook, 2 geperste tenen
Rozemarijn, 5 takjes
Nitriet zout, 2 eetlepels

Meng de aangegeven hoeveelheden door elkaar en voeg desgewenst een beetje peper naar smaak toe.

2. Om de marinade goed in de huid te laten trekken, is het belangrijk om hier eerst inkepingen in te maken. Snijd met een scherm mes schuine strepen van ongeveer een halve centimeter diep.

3. Dan is het tijd op het varken te marineren. Je kunt er voor kiezen om de marinade in te wrijven, maar handiger is het om het varken in de marinade te leggen. Je hebt hier uiteraard een grote bak voor nodig. Laat de marinade goed intrekken gedurende een uur of 3-5. Langer mag ook, zelfs een nachtje staan kan prima en geeft het vlees een heerlijke smaak
Bovendien zorgt het marineren ervoor dat het vlees mals en sappig blijft.

4. Als de marinade goed is ingetrokken, is het tijd voor de volgende stap. Leg het varken open op de rug, zodat je de binnenkant goed in kan wrijven met een kruidenmix en eventueel wat pekel. De kruidenmix kan bestaan uit bijvoorbeeld honing met peterselie en tijm. De buitenkant kun je ook insmeren met pekel.

5. Vervolgens is het tijd om het varken aan het spit te rijgen. Je kunt het spit door het varken heen steken, maar ook in het varken leggen en deze hier om heen dicht klappen als het ware. Je hebt keukentouw en een grote naald om het varken dicht te rijgen. De poten kunnen ook aan elkaar gebonden worden.

6. Nu ken je het vast wel van de plaatjes: een varken aan het spit met een appel in de bek. Wellicht een vreemd gezicht, maar wel iets dat eigenlijk niet mag ontbreken. Het is namelijk belangrijk voor een goede en gelijkmatige haring dat de warmte binnenin ook weg kan. Om deze reden wordt er doorgaans een appel in de bek geplaatst.

7. Wil je graag een vulling in het varken, dan kun je diverse groenten snijden en deze voor het dicht rijgen in het varken leggen. Uiteraard hoeft dit niet. Ook zonder vulling is het heerlijk en bovendien zijn de groenten ook los te serveren.

8. Is het varken na minstens 5 uur goed gaar? Dan is het tijd om aan te vallen! Je kunt het varken laten hangen en er op die manier stukken af snijden, maar ook het verwijderen van het varken in zijn geheel en dan snijden is mogelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Navigation